Assalamualaikum.
Kali ni saya nak kongsi 1 rahsia!! jeng jeng jeng...
RESEPI RAHSIA SUP BUBUR PENJARA
Actually, saya ni pengemar sup. Terutamanya sup ubi kentang. So, sup ubi kentang adalah masakan pertama yang saya kuasai setelah mendapat izin mak untuk memasak tanpa pemerhatian dia.hehe
Asal usul bubur penjara ini adalah dari sup. Al kisahnya,
Ada 1 hari tu (dirumah sewa), stok untuk buat sup je ada. So, memang tak da masalah nak masak sup. Tengah2 masak, perut dah lapar tahap dewa dewi dah ni. Lepas masak sup, mesti nak masak nasi. Dah 1 hal pulak nak tunggu beras jadi nasi kan....
SO,
Solusinya adalah.....tengah2 kentang tu nak empuk, ku curahkan saja beras ke dalam sup tu. hahaha..SONANG! DONE!
So, finally terhasillah SUP BUBUR PENJARA ni..
WHY PANGGIL SUP BUBUR PENJARA?
Dipanggil secara tidak sengaja ketika menjamu seorang kawan sebab rupanya memang tak menyelerakan tapi alhamdulillah all my friend yang pernah rasa bubur ni, satisfied la dengan menu ni..*klu korang tipu, mean aku tipu pembaca jugak..haha..Start from that day, ianya dikenali sebagai SUP BUBUR PENJARA.
Resepi SUP BUBUR PENJARA:
1. Bawang putih + halia + ikan bilis ( Tumbuk)
2. Bunga cengkih + bunga lawang
3. Perencah sup Adabi (Serbuk taw bukan bujut)
4. Ubi kentang
5. Air
6. Beras yang dah dibilas.
Caranya:
1. Tumis bahan2 yang dah ditumbuk + bunga cengkih + bunga lawang + perencah sup
2. Bila dah naik bau, masukkan ubi kentang.
3. Gaulkan semua bahan2 yang ada dalam periuk tu dengan selumbernya.
4. Masukkan air + kacau
5. Bila air dah hampir mendidih, masukkan beras dan kecilkan api
6. Biarkan sampai beras masak & ubi kentang empuk. Tambah garam secukup rasa.
Gini lah rupanya bila dah siap.....
3. Gaulkan semua bahan2 yang ada dalam periuk tu dengan selumbernya.
4. Masukkan air + kacau
5. Bila air dah hampir mendidih, masukkan beras dan kecilkan api
6. Biarkan sampai beras masak & ubi kentang empuk. Tambah garam secukup rasa.
Gini lah rupanya bila dah siap.....
SEKIAN, ITU SAJA DARI DAPUR BERASAP!